Elutazva

Gasztro élmények Koppenhágából

2018. november 24. - Elutazva

Dániára gondolva talán előbb jut eszünkbe Hamlet, vagy Andersen, mint a kulináris élvezetek, de ha jókor jóidőben látogatunk el egy-egy helyi dán piacra, akkor bizony hatalmas meglepetésekre számíthatunk. Ilyen felfedezésekben volt részem idén novemberben.

Az óceáni éghajlatú Dánia termőföldekben gazdag ország. Világviszonylatban itt a legnagyobb a szántóföldek aránya az ország területéhez viszonyítva. A gazdálkodás alapja a dán szövetkezeti rendszer, mely fejlett agrotechnikai eszközöket, módszereket alkalmaz. A mezőgazdaság vezető ága az állattenyésztés, jelentős a szarvasmarha tartás. Erre épül a hús- és tejipar, valamint erre települtek a tejtermékeket gyártó iparágak is. Földrajzi fekvése biztosítja a gazdag halászati lehetőségeket. 

gasztro_promo_koppen.jpg

Koppenhága egyik leghangulatosabb piaca a város szívében, Nørreport metroállomáshoz közel helyezkedik el. Torvehallerne névre hallgató piac egyedülállóan ötvözi a helyi és a nemzetközi gasztronómiai csodákat. A két üvegpalota között helyi termelők értékesítik friss áruikat. Legutóbbi látogatásom alkalmával épp egy sajtmustrába csöppentem, ahol 100 DKK ellenében a legkülönfélébb sajtokat kóstolhattam. Az egész piacnak lelke van. Az árusok kedvesek, szívesen mutatják meg portékáikat, sok helyen kóstolni is lehet vásárlás előtt. Az áruk annyira frissek, hogy szinte megszólítanak.

img_2932.jpg

(saját fotó, EOS M50)

_img_2937.jpg

(saját fotó, EOS M50)

kopen11.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2966.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2972.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2971.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2969.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2960.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2970.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2984.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2965.jpg

(saját fotó, EOS M50)

kopen12_1.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2967.jpg

(saját fotó, EOS M50)

kopen8.jpg

(saját fotó, EOS M50)

A dán sörökről is érdemes néhány szót ejteni, de a legjobb ha ki is próbáljuk. Az én nagy kedvencem a Jacobsen  Pale Ale, magas alkohol tarttalmú (6,4%) sör lett a röpke három napos kiruccanás alatt. A Carlsberg cégcsoport gyártja, s magáról a sörgyár alapítójáról, J. L. Jacobsenről kapta nevét.

kopen13.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2776.jpg

(saját fotó, EOS M50)

A vajaskenyér forradalmaként is értelmezhetjük a Smørrebrød szendvicseket. Koppenhága utcáin sétálva szinte kivétel nélkül  minden falatozóban, étteremben és természetesen a piacokon is állandó kínálat a smørrebrød, ami tulajdonképpen egy felturbózott vajakenyér. Leggyakoribb a lazacos, heringes, rákos, csirkés, marhás, tojásos szendvics, vagy ezek kombinációja. A szendvics tetejét különféle zöldfűszerekkel díszítik, például kaporral, petrezselyemmel, snidlinggel. 

kopen15.jpg

(saját fotó, EOS M50)

kopen21.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2942.jpg

(saját fotó, EOS M50)

0img_2944.jpg

(saját fotó, EOS M50)

kopen14_1.jpg

(saját fotó, EOS M50)

Akinek ezek után máris összefutott a nyál a szájában és megéhezett, annak meleg szívvel ajánlom a következő könyvet: Trine Hahnemann: Open sandwiches

A könyv 70 különböző szendvicsötletet tartalmaz, s emellett dressing és kenyérsütési recepteket is bemutat angol nyelven. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes!

open_sandwiches.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elutazva.blog.hu/api/trackback/id/tr7414390630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.