Elutazva

Elutazva

Világ ízei- Zakopane - második rész

Smacznego!

2019. június 19. - Elutazva

A Világ ízei sorozat második állomásának egy bájos lengyel települést, Zakopánét választottam, ahol még az étterembe se kell beülni, mert már az utcán olyan étvágygerjesztő falatokkal várnak, hogy annak nem lehet ellenállni. Lengyelországban divat, főként a délebbi országrészen, hogy utcai árusok különféle méretű és ízű füstöltsajtokat árulnak aranyos kis mozgó pavilonokban. Emellett, hogy még teljesebb legyen az ízhatás ínycsiklandó lekvárokkal felturbózva kínálják az akár helyben meggrillezhető sajtjaikat. Az egy falatka sajttól, a korbácska sajton át egészen a nagyobb darab mintázott sajtokig válogathatunk kedvünkre. Egy kisebb darabka grillezett füstöltsajt házi lekvárral nagyjából 2-3 złoty körül mozog (2019 januári árak). A fényképen jól kivehetők a további árak is, így egy kb. 15-20 dkg-os sajtrúd 10 złoty-t kostál. Egy złoty jelenleg 75-78 forint között mozog. Ha nem is a legolcsóbb sajtok közé tartozik, mégis ha Zakopánéban jársz kötelező kipróbálni! Minden fillért megér! 

zakopane_gasztro.jpg

Sajtos pavilon

(saját fotó, EOS M50)

zakopane_gasztro3.jpg

A grillezett füstöltsajt éttermi megfelelője egy kis áfonyalekvárral

(saját fotó, EOS M50)

 

Mivel a téli síszezon kellős közepén érkeztem a városkába, merthogy Zakopane igen kedvelt síközpont is a Tátrában, az ember lánya úgy érezheti az éttermi menülapok minden fogását ki kell próbálnia, nehogy éhen maradjon, vagy legalábbis kellő zsírréteget raktározzon a zord, hideg téli hónapokra. Ezen elv alapján minden ott töltött napon levessel kezdtem a főétkezéseket. És már meg is érkeztünk a lengyel csoda egyik alappilléréhez, a levesekhez. Kisgyerekként két levest voltam hajlandó megenni, a húslevest és a gombalevest. Mondták is, hogy ha ilyen válogatós maradok nem kellek majd senkinek. Csak arról felejtettek el szólni, hogy milyen nagyszerű leveseket főznek a világ más pontjain. A legismertebb levesek közé tartozik a borscs leves, másnéven a céklaleves, ami az orosz konyhából szerintem sokak számára ismeretes. Bevallom hősiesen, számomra annyira bizarr ennek a levesnek már a gondolata is, hogy még nem kóstoltam. De máris ismertetem a lengyel konyha igazi sztár levesét, az igazi népi ételt, a żureketA szláv konyhára jellemző savanykás ízek tökéletesen koncentrálódnak ebben a levesben. Elkészítéséhez nélkülözhetetlen a kwas (kovász), ami azt a jellegzetes ízt kölcsönzi a levesnek. A kész żurek savanykás ízű, kolbásszal, tojással és krumplival tálalt étel. A Tátrában fellelhető lengyel települések sajátja az úgynevezett Góralski barszcz na sałacisałaciorka, a magashegyi, vagy másnéven felvidéki ember levese. Ennek hasonlóan a żurekhez savanykás az íze, de ebbe szalonnát és különféle zöldségeket, például répát, krumplit, salátát, esetleg káposztát raknak és egy kis tejszínes krémmel habarják. Ilyen változatos és izgalmas levesek mellett már fel sem tűnik a klasszikus csirkehúsleves az étlapon, pedig az is van.

zurek2.jpg

żurek

(saját fotó, EOS M50)

 

A lengyel gasztronómia egy másik jellegzetessége és az én nagy kedvencem a pierogi. Ez nem más mint apró félhold alakú töltött tésztácskák. A sós és édes változataik egyaránt megtalálhatók az étlapokon. Adagonként általában 8-10 tészta kerül a tányérra. Klasszikusnak számít a káposztás, gombás, krumplis és a húsos pierogi. A helyi változata juhtúróval töltött, Pierogi góralskie z bryndzą amolyan "hegyvidéki" módra. Aki egy teljes étkezést áldozna a pirogok világának feltérképezésére, annak a Pierogarnia nevű helyeket ajánlom, ahol kimondottan ilyen típus ételekre specializálódtak.

zakopane_gasztro4.jpg

Góralskie pierogi

(saját fotó, EOS M50)

 

pierogi.jpg

Káposztás pierogi

(saját fotó, EOS M50)

 

pierogi2.jpg

Húsos pierogi

(saját fotó, EOS M50)

 

Segítség az étterem választáshoz!

Zakopane hemzseg az ígéretesebbnél ígéretesebb éttermektől, de, hogy melyik a legmegfelelőbb az sok mindentől függ. Például, ha nem beszélsz nyelveket, vagy csak nagyon alapszinten, akkor jól jöhet egy olyan étterem, ahol akad magyar nyelvű étlap. Bizony, Zakopánéban még ránk magyarokra is gondoltak. A Karcma Po Zbóju-ban nagyban megkönnyítik a munkánkat az ételek kiválasztásával kapcsolatban a magyar nyelvű étlap, s az ételek sem utolsók. Ezt tapasztalatból mondhatom. Az ételek ízletesek és nagy adagokat hoznak.

Ha igazán kedves és segítőkész kiszolgálásra vágysz, akkor a Karcma Zapiecek-ben a helyed! Az első esténket ebben a rendkívül hangulatos és vidám helyen töltöttük, a pincérnőnk bűbájos volt, főleg mikor próbáltam lengyelül rendelni az ételeket. Az aperitifet (Soplica) egy gyors előétel és leves követte, majd belevetettük magunkat a pierogik tengerébe. Mondhatom felért egy ízorgiával.

Ha szereted az élőzenét, akkor számos belvárosi étteremben hallgathatod a lengyel folklórt, amit gyakran a részeg vendégek ordítozása és vinnyogása színesít. A lengyelekről ugyanis tudható, hogy szeretnek inni, és szeretik túlzásba is vinni. Volt alkalmam ezt személyesen is kipróbálni, így a vacsorából csak egy söröcske lett, mert rettentően zavart ez a hangos mulatozás. De aki szereti és vágyik az ilyen jellegű zajos "kikapcsolódásra", annak a Restauracja Kolorowa Zakopane éttermet ajánlom. 

Smacznego!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elutazva.blog.hu/api/trackback/id/tr6114901964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása