Dániára gondolva talán előbb jut eszünkbe Hamlet, vagy Andersen, mint a kulináris élvezetek, de ha jókor jóidőben látogatunk el egy-egy helyi dán piacra, akkor bizony hatalmas meglepetésekre számíthatunk. Ilyen felfedezésekben volt részem idén novemberben.
Az óceáni éghajlatú Dánia termőföldekben gazdag ország. Világviszonylatban itt a legnagyobb a szántóföldek aránya az ország területéhez viszonyítva. A gazdálkodás alapja a dán szövetkezeti rendszer, mely fejlett agrotechnikai eszközöket, módszereket alkalmaz. A mezőgazdaság vezető ága az állattenyésztés, jelentős a szarvasmarha tartás. Erre épül a hús- és tejipar, valamint erre települtek a tejtermékeket gyártó iparágak is. Földrajzi fekvése biztosítja a gazdag halászati lehetőségeket.
Koppenhága egyik leghangulatosabb piaca a város szívében, Nørreport metroállomáshoz közel helyezkedik el. Torvehallerne névre hallgató piac egyedülállóan ötvözi a helyi és a nemzetközi gasztronómiai csodákat. A két üvegpalota között helyi termelők értékesítik friss áruikat. Legutóbbi látogatásom alkalmával épp egy sajtmustrába csöppentem, ahol 100 DKK ellenében a legkülönfélébb sajtokat kóstolhattam. Az egész piacnak lelke van. Az árusok kedvesek, szívesen mutatják meg portékáikat, sok helyen kóstolni is lehet vásárlás előtt. Az áruk annyira frissek, hogy szinte megszólítanak.
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
A dán sörökről is érdemes néhány szót ejteni, de a legjobb ha ki is próbáljuk. Az én nagy kedvencem a Jacobsen Pale Ale, magas alkohol tarttalmú (6,4%) sör lett a röpke három napos kiruccanás alatt. A Carlsberg cégcsoport gyártja, s magáról a sörgyár alapítójáról, J. L. Jacobsenről kapta nevét.
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
A vajaskenyér forradalmaként is értelmezhetjük a Smørrebrød szendvicseket. Koppenhága utcáin sétálva szinte kivétel nélkül minden falatozóban, étteremben és természetesen a piacokon is állandó kínálat a smørrebrød, ami tulajdonképpen egy felturbózott vajakenyér. Leggyakoribb a lazacos, heringes, rákos, csirkés, marhás, tojásos szendvics, vagy ezek kombinációja. A szendvics tetejét különféle zöldfűszerekkel díszítik, például kaporral, petrezselyemmel, snidlinggel.
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
(saját fotó, EOS M50)
Akinek ezek után máris összefutott a nyál a szájában és megéhezett, annak meleg szívvel ajánlom a következő könyvet: Trine Hahnemann: Open sandwiches
A könyv 70 különböző szendvicsötletet tartalmaz, s emellett dressing és kenyérsütési recepteket is bemutat angol nyelven. Karácsonyi ajándéknak is tökéletes!