Elutazva

Elutazva

Kertünk madarai II.

2020. április 30. - Elutazva

Ígéretemhez híven most folytatom kertünk madarainak bemutatását. A széncinke pár legutóbbi írásom óta már beköltözött az odúba, puha szőrökkel jól kibélelték a fészket, s cinke mama már napok óta ül a fészkén. Ezt a pillanatot sikerült is megörökítenem. 

cinkefeszek.jpg

A következőkben még mindig olyan madarakat fogok bemutatni, melyek igen gyakoriak kertünkben, bár némelyikük nem kifejezetten ezt a környezetet kedveli a leginkább. 

kertunk_madarai3.jpg

Széncinege

(Parus major)

szencinke_pin.jpg

Forrás: saját fotó, EOS M50

Európa szerte elterjed madárfaj. Hazánkban állandó madár. Kertekben, gyümölcsösökben, városokban, parkokban egyaránt megtalálható. Költőhelyének odút, üregeket használ, de akár postaládákba, lámpaburákba is elkészítheti fészkét. Mesterséges odúban is szívesen költ, melyet más énekes madarakkal szemben védelmez. Territoriális madarunk. Így ahol egyszer megtelepszik, ott a tojók a következő években is szívesen raknak fészket. Tavasszal a fűszálakból, mohából és állatszőrrel bélelt fészekbe a tojó 6-13 tojást rak. Évente kétszer is költhet. A fiókák fészeklakók, szüleik hernyókkal, pókokkal táplálják őket. A telet is hazánkban töltik, így téli etetésük fontos fontos, mikor kevesebb az élelem akad a természetben. Kihelyezett madáretetőkbe napraforgóval, cinkgolyóval kedveskedhetünk nekik. 

Vörösbegy

(Erithacus rubecula)

vorosbegy_polaroid.jpg

Forrás: saját fotó, EOS M50

Kistestű madarunk hazánkban főként erdei környezetben látható, de vendége lehet kertünknek is. Bokros dombvidékeken a leggyakoribb. Rovarokkal, pókokkal táplálkozik, hideg időben bogyókat, gyümölcsöket fogyaszt. Üregekbe rakja fészkét, melyet fűszálakkal, mohával, pehelytollakkal bélel ki. C-típusú mesterséges odúban is szívesen fészkel. A tojó 4-8 tojást rak, s egyedül kotlik rajta, s közben a hím táplálja a nőstény madarat. 

Őszapó

(Aegithalos caudatus)

oszapo_polaroid.jpg

Forrás: saját fotó, EOS M50

Csapatban mozgó kis termetű madarunk az őszapó. Erdőkben, ártereken, bokrosokban megtalálható állandó madarunk. Tavaszi és nyári időszakban rovarokkal, pókokkal táplálkozik, majd ahogy lehűl a levegő növényi táplálékra vált. Évente kétszer költ. A teljesen zárt fészket a madárpár együtt építi mohából, zuzmóból, szőrökből és tollakból. Ha a költés nem sikeres, más pároknak is besegítenek nevelni a fiókákat. 

Zöldike

(Carduelis chloris)

zoldike_polaroid.png

Forrás: saját fotó, EOS M50

Egyik leggyakoribb pintyfélénk a zöldike. Állandó madarunk, de télen kóborolhat. A kifejlett példányok magvakkal táplálkoznak, míg a fiókák a magvak mellett hernyókat, rovarokat is fogyasztanak. Kedvenc fészkelőhelye a fenyves. A fák törzséhez közel építi a fészket, melybe 5-6 tojást rak. Míg a nőstény kotlik a tojásokon, hím párja biztosítja számára a táplálékot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://elutazva.blog.hu/api/trackback/id/tr7315649114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása