Elutazva

Elutazva

Társasjátszó 1. rész

AZUL - portugál csempecsoda

2021. március 01. - Elutazva

  A 2021-es év sokunk számára nem a megújulást, egy új év reményeit, kihívásait hozta, hanem az előző év fáradtságát és megtörtségét görgettük tovább. Covid járvány ide vagy oda, az embernek muszáj kiutat találni e vészterhes időkben. Erre ajánlom blogom legújabb sorozatát, melyben különféle társasjátékokat szeretnék bemutatni és kicsit elemezni. Egy percet sem kellett gondolkodnom, hogy melyik legyen az első játék, amit most bemutatok. Nagyjából két éve vásároltam az Utazási kiállításon a már barátok által kipróbált Azul nevű társasjátékot.

azul-tarsasjatek_1.jpg

  A 2018-ban az Év játéka díjjal (Spiel des Jahres) is kitüntetett társasjáték, egyből a szívembe lopta magát. Hogy miért? Mert alapvetően logikán alapuló játék, maga a játékidő 30-40 percnél nem több, s mert nem csak a magad pontjait gyűjtögetheted, hanem játékostársaidnak is keresztbe tudsz tenni, csökkentve ezzel az ő pontjaikat. Innentől kezdve pedig egy pillanatra sem dőlhetsz hátra. Minden játékos lépését követned kell, ha jól akarsz játszani. 

azul-game.jpg

  A játékot 2-4 fő hátszhatja egyszerre. Minél többen játszuk, annál összetettebb a feladat, annál több játékos tábláját kell figyelned, s lekövetned a magadén kívül. A játék a jól megtervezett stratégiai menetén túl, a kivitelezésében is már-már szemetgyönyörködtető. A portugál csempék (azulejo) ihlette színes elemek rögtön kellemes hangulatba hozzák a játékosokat. Az is gyakori, hogy valaki a neki tetsző színekre helyezi a hangsúlyt, s aszerint választ taktikát. Nekem személy szerint a türkiz csempék a kedvenceim, de a játékomat ez már nem befolyásolja. 

azul_kezdo.jpg

  A játékot a szabályzat szerint az kezdi, aki legutoljára járt Lisszabonban. Na, hát ez szerintem sok magyar háztartásban problémát vet fel. Jó esetben az kezd, aki járt már Lisszabonban. De hogy ne mindig ugyanaz a személy kezdje a játékot, ha egymás után több meccset is játszunk, nálunk az kezd, aki a legfelső sor csempéi közül  a leginkább jobbra eső csempét húzza, s természetesen közben nem néz a zsák felé. Tehát, aki türkiz színűt húz, vagy ahhoz a legközelebbit, az kezd. Ezután visszarakjuk a kihúzott csempéket a zsákba, és kezdődik a megmérettetés. A játék célja, hogy minél több csempét helyezzünk a saját táblánkra úgy, hogy azok a lehető legjobb kombinációban helyezkedjenek el. A lerakott csempékért pontok járnak.

azul.jpg

  A játékot az nyeri, akinek a játék végeztével a legtöbb pontja van. Az elért pontokat a tábla felső részén tudjátok számolni. Bár a leírásban a játék tervezője 8+os korhatárt ír, szerintem igazán a felnőttek fogják élvezni ezt a játékot. De a gyerekeket se hagyjuk ki belőle, mert észre sem veszik, és olyan alapvető matematikai műveleteket végeznek, melyeket más környezetben nem biztos, hogy szívesen csinálnának, a taktikai és stratégiai érzékük fejlődéséről nem is beszélve. Mivel minden játékban más-más a csempék leosztása, s közben számos dologra kell figyelni, a társas újrajátszhatósága igen jó, nem válik unalmassá. Nálunk a családban és a baráti társaságban egyaránt  magasan ez a társas viszi a prímet. Egyszerűen IMÁDJUK!

A játék pontos menetét és pontszámítását a következő videókból megtanulhatjátok. 

Mit Játsszunk? linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=OIbRncjF6f8 

d3meeples linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=mslLvrRm3_0

Szóval, ha szerettek az eszetekkel is játszani, és nem csak a szerencsére hagyatkozni, valamint szeretitek szívatni az ellenfeleket, akkor ez a Ti játékotok! És, hogy ne kelljen vakon keresgetnetek, csatolok néhány weboldalt, ahonnan online megrendelhetitek. Az árakra figyeljetek, mert több ezer forintos eltérések is lehetnek.

https://www.metagames.hu/product/absztrakt-tarsasjatek/azul-magyar/3274?utm_source=tarsasjatekok.com&utm_campaign=metagame-202103&utm_medium=partner-product-link

https://www.okosjatek.hu/azul

Ha tetszett a bejegyzés kérlek osszátok meg, és kommentben írjátok meg, hogy nektek hogy tetszett a játék! Kalandra fel! 

A bejegyzés trackback címe:

https://elutazva.blog.hu/api/trackback/id/tr6216446576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása