Elutazva

Elutazva

Madarak és fák napja

Látogatás a kereki Madárkertbe

2020. május 10. - Elutazva

 

Minden év május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját. Az idei már a századik alkalmon is túl van. Ennek apropóján látogattam el a Balaton déli partjához közeli kis településre, Kerekibe, ahol az évek óta üzemelő Madárkert egyből rabul ejtett. balatoni_mada_rkert.jpg

A belépőjegyek megvétele után, csak jelzem, hogy pedagógusoknak külön kedvezmény jár, a hölgy, akinél fizettünk egy igen gazdag és érdekes szakvezetés keretein belül ismertette a madárkert fajait. Minden madarat a nevén szólítva, csalogatva hívott, hogy meg tudjuk nézni. Ha kellett, akkor hátulról csalogatta előre nekünk, nehogy egy madárfaj is kimaradjon a látottak közül. A szakvezetés ingyenes, a házaspár tagjai, akik vezetik a madárkertet, tartják az ismertetőt, amiből kiderül, hogy nem ma kezdték ezt a hivatást. Úgy beszélnek a madarakról, mint mások, kik a barátaikat mutatják be. A park tematikusan, fajonként és kontinensenként van elrendezve. A legnagyobb populációt a papagájok és közeli rokonaik alkotják. Kontinensenként megjelenítve csodálhatjuk a színesebbnél színesebb és hangosabbnál hangosabb fajokat.

szenega_l_papaga_j.jpg

Szenegál papagáj

Forrás: saját fotó, EOS M50

kissa_ndor_papaga_j.jpg

Kissándor papagáj

Forrás: saját fotó, EOS M50

 

fehe_rbo_bita_s_kakadu.jpg

Fehérbóbitás kakadu

Forrás: saját fotó, EOS M50

A fácánfélék is igen nagy számban képviseltetik magukat. Nagy kedvencem volt az aranyfácán, amit jó esetben korábban, a sörösdobozokon láthattam egy sematizált kép formájában. Aztán komoly beszélgetést folytattam egy barna fülesfácánnal, ami úgy nézett ki, mint akinek valami fejdíszt raktak a fejére. 

aranyfa_ca_n.jpg

Aranyfácán

Forrás: saját fotó, EOS M50

himala_jai_fe_nyfa_ca_n.jpg

Himalájai fényfácán

Forrás: saját fotó, EOS M50

Gyerekkorom óta egyik kedvenc madaram a színes tollazatáról és éles hangjáról felismerhető páva. Korábban láttam pávát, számomra "a pávát", amit most már tudok, hogy ez az indiai kék páva, de most megfigyelhettem jávai zöld pávát, valamint különböző árnyalatú, fehér, viola, opál színű pávákat is. 

fehe_r_pa_va_ke_sz.jpg

Fehér páva

Forrás: saját fotó, EOS M50

viola_pa_va_ke_sz.jpg

Viola páva

Forrás: saját fotó, EOS M50

A madárkert egy másik része rejti a vízimadarakat, ahol récefélék és hattyúk várják a látogatókat. Egy igen csak szép fajtája a récéknek, a mandarin réce is megtalálható a kertben. Sajnos látogatásomkor nem voltak túl aktívak. Ellenben a hím fekete hattyú nagyon védte az épp kotló nőstény párját.

mandarin_re_ce.jpg

Mandarin réce

Forrás: saját fotó, EOS M50

fekete_hattu.jpg

Fekete hattyú

Forrás: saját fotó, EOS M50

Van néhány más állat is a madarakon kívül. Különféle kisállatok, nyulak, csincsillák, tengerimalacok, mókusok várják az érdeklődőket. Külön állatsimogató rész is kialakítottak azok számára, akik ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy megsimogassák a kis szőrgombócokat. Ezt én sem hagytam ki. Illetve van még egy kenguru is.

Az idelátogatók nyugodtan számoljanak legalább egy, de inkább másfél órával, ha mindent alaposan szeretnének megnézni. Gyerekes családoknak nagyon jó szabadidős program lehet. Az év ezen időszakában még nincs túl meleg, s ilyenkor a madarak inkább a kültéri kifutóikban vannak, ilyenkor a legalkalmasabb az idő a látogatáshoz. Ha azonban nyárra tervezzük a Madárpark látogatását, akkor se keseredjünk el, hogy alig látunk majd valamit, mert a délelőtti, vagy a késő délutáni időszakban, amikor enyhébb az idő, a madarak újból inkább a kültéri lakhelyeikben tengetik az időt. 

Ha tetszett a bemutató, a pénztárnál emléktárgyak (hűtőmágnas, ékszerek) formájában vihetsz magaddal haza a parkból egy darabkát. Vagy még a park területén készíthetsz magadnak emlékérmét. 

Szóval, ha egy kis könnyed, mégis tartalmas kikapcsolódásra vágysz, akkor a Balatoni Madárkertben a helyed!

Link a Balatoni Madárkert hivatalos oldalához: http://www.madarkert.hu/home-bird-garden.html

Címe: Kereki, Petőfi u. 58.

Nyitvatartás: 9-18 óra között (nyári nyitvatartás)

A bejegyzés trackback címe:

https://elutazva.blog.hu/api/trackback/id/tr9415677934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása