Elutazva

Elutazva

Társasjátszó 2. rész

PHOTOSYNTHESIS - fényre megy a játék!

2021. március 07. - Elutazva

  Ha szereted a természetet, különösen a napfényben fürdőző erdőket, akkor a Photosynthesis a te játékod.  2017-ben jelent meg Hjalmar Hach tervezte és Sabrina Miramon illusztrálta társasjáték. Azóta a több díjra is felterjesztett játék, már a mi családunkban is központi helyet foglal el a társasjátékok világában.

photosynthesis.jpg

  A természetben lejátszódó biokémiai folyamat, a fotoszintézis a társasjáték fő mozgatórugója. Mint ahogy a valóságban, úgy a játékban szereplő facsoportjaink is fényre vágynak, lehetőleg minél többre. A fotoszintézis során bezsebelt fénypontokból bővíthejük faállományunkat, vagy növelhetjük a már meglévő fáinkat. A kellően nagyra nőtt fák után pontokat kapunk, attól függően, hogy a pálya mely területén nevelgettük őket. Minél mélyebbre helyeztük el a képzeletbeli erdőnkben a fáinkat, annál nagyobb pontértékű jutalom zsetonokat kapunk értük, miután levettük őket a pályáról. Az erőben összesen háromszor, illetve négyszer (játékosszámtól függően) halad körbe a Nap. Ez idő alatt kell minél több fénypontot gyűjteni, majd azokból fáinkat gyarapítani és növelni, végül jutalompontokra váltani azokat.

photosynthesis2.jpg

  Ez eddig mind nagyon szép és jó, csak hogy rajtunk kívül játékostársaink is hasonló stratégia mentén helyezgetik le fáikat, ezzel viszont nekünk tehetnek keresztbe. Ha ugyanis egy adott irányból érkező napsugár esetében egy nagyobb, vagy ugyanakkora fa kitakarja a mögötte lévőt (ez lehet a sajátom, vagy a versenytársamé is), akkor a kitakart fa, vagy fák nem jutnak elég fényhez, s fénypontot sem szereznek. Így nagyon megfontoltan és előre gondolva kell lehelyezni a fákat a mezőkre. Minél többen játsszák a játékot (max. 4 fő), annál bonyolultabb lesz a pálya, annál nagyobb eséllyel takarják majd ki mások, vagy akár a saját fáink a kisebb rokonaikat. A játék győztese az, aki a legtöbb pontot gyűjtötte a jutalom zsetonok értékei alapján. A játék időtartama változó, ha még új vagy a játékban, akkor az 1 órát is meghaladhatja a játékidő. Átlagosan 45-60 percet ír a szabályzat. Az újrajátszhatósága nagyon jó, mert nincs két egyforma pálya, a játékostársak döntései, lépései nagyban befolyásolhatját a te döntéseidet is. 

photosynthetys4.jpg

  A játék doboza jó nagy méretű. Én nagyon szeretem a nagy dobozos társasjátkokat, mert mindig úgy remélem, hogy minél nagyobb a doboz, annál több elemből, alkatrészből, kiegészítőből áll. A Photosynthesis dobozmérete egy kicsit csalókat, mert az erdőnket alkotó fák 3D-s fákká rakhatók össze, ami így helyigényessé válik. Viszont annál valósághűbb és élvezhetőbb szerintem így a játék. Olyan szépen és igényesen készítették el a különböző karakterű, formájú és színű fákat, hogy tényleg öröm velük játszani. A játékot 2-4 fő játszhatja, s négy különböző facsoport közül lehet választani. A játék esztétikai élményét tovább fokozza, hogy a fákon, illetve a pontjelölő táblákon kis állatkák figyelik a játékot. A narancssárga táblán egy róka és egy mókus figyel, a zöld színűn lepkék csapata szárnyal, s közben egy vörösbegy les az ágról, és így tovább. A növények magjaira külön figyeltek, hogy az is valósághűen tükrözze a természetet. Így van a fenyőnek toboza, a tölgynek pedig makk termése. Összességében egy igen részletes, szépen kidolgozott, s közben egy kő kemény logikán és taktikázáson alapuló játékról van szó.

Ha részletes bemutatást szeretnél a játékról kattints a következő link valamelyikére!

Mit játsszunk? youtube csatorna

d3meeples youtube csatorna

 Tetszik a játék? A következő link valamelyikéről megrendelheted!

Reflexshop

Társasjátékrendelés.hu

Gamewiz

Társas.hu

Ha tetszett a leírás, vagy kedvet kaptál a játékhoz, akkor kérlek nyomj egy lájkot a posztra, és oszd meg a facebookon, hogy barátaid is megismerhessék ezt a fényre menő játékot! Ne felejtsd el megírni azt se ide kommentbe, hogy neked melyik fatípus a kedvenced (nekem a sárga tölgy:)!

A bejegyzés trackback címe:

https://elutazva.blog.hu/api/trackback/id/tr6216453132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása