Elutazva

Elutazva

Dömösi erdőjárás

Séta a Visegrádi-hegységben

2018. október 30. - Elutazva

A Visegrádi-hegység egyik csúcsa a Prédikálószék (639 méter). A hegység harmadik legmagasabb pontja. Dömösről indulva egy hosszabb sétával (8 km) feljuthatunk e pontra. A kilátóig laza tempóban körülbelül 2 és fél óra alatt ellehet jutni. Ebbe belefér, hogy az ember fotózgat és gyönyörködik a tájban. A nemrégiben megépített kilátóban pazar látvány fogad minket, a Dunakanyar személyesen. Miután minden szögből rögzítettük a Duna kanyarulatát eldönthetjük, hogy ugyanezen az úton hasonló időtartammal visszasétálunk Dömösre, vagy a vállakozóbb szelleműek nekiindulhatnak a hegy északnyugati oldalán húzódó kifejezetten gyakorlott túristák számára kijelölt útvonalon. A nehezen járható, piros háromszöggel jelzett útvonalra több tábla is figyelmeztet. Mi természetesen a nehezebb útvonalat választottuk, mert az rövidebb útvonal (3,3 km) volt lefelé és így a Vadálló-kövekről sem maradtunk le. Felhívnám mindenki figyelmét, hogy ezt a túraútvonalat csak előre megtervezve teljesítse és előtte nézzen meteorológiai jelentést, mert az útviszonyok a nehezített szakaszon akár életveszélyesek is lehetnek. Az utak sok esetben nagyon keskenyek és meredekek, esős idő után pedig még csúsznak is. Egy rossz lépés, és az ember már a szakadék mélyén találja magát. A Vadálló-kövek mentén akkora széllökések jöttek, hogy rendesen berezeltem. A túraútvonal végén, a Malom-patak mentén található a Szentfa Kápolna. Mire odaértünk komolyan elgondolkodtam, hogy hálát adok a gondviselésnek, hogy nem történt velünk semmi baj. A kirándulótáblák szövegezése értelmében a kirándulás végére gyakorlott túrázónak minősítettem magam, hiszen teljesítettem a túra teljes hosszát, beleértve a "rázósabb" szakaszokat is. Négy és fél óra alatt teljesítettük a teljes túraútvonalat.

predikalo2.jpg

(saját fotó, EOS M50)

predikalo_tu_rau_tvonal.jpg

Túraútvonal

predika_lo_1.jpg

(saját fotó, EOS M50)

predika_lo.jpg

(saját fotó, EOS M50)

predika_lo_2.jpg

(saját fotó, EOS M50)

predika_lo_7.jpg

Prédikálószék, kilátó

(saját fotó, EOS M50)

predika_lo_12.jpg

Dunakanyar

(saját fotó, EOS M50)

predika_lo_11.jpg

Dunakanyar

(saját fotó, EOS M50)

predika_lo_14.jpg

(saját fotó, EOS M50)

predika_lo_13.jpg

(saját fotó, EOS M50)

vada_llo.jpg

Vadálló-kövek

(saját fotó, EOS M50)

vada_llo_2.jpg

Vadálló-kövek

(saját fotó, EOS M50)

vada_llo_3.jpg

Vadálló-kövek

(saját fotó, EOS M50)

predika_lo_16.jpg

Malom-patak

(saját fotó, EOS M50)

predika_lo_15.jpg

Szentfa Kápolna

(saját fotó, EOS M50)

A bejegyzés trackback címe:

https://elutazva.blog.hu/api/trackback/id/tr5214335145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.11.02. 07:17:53

Gyönyörű ilyenkor az erdő es a resz!

ze11 2018.11.02. 21:20:46

Ha valaki a Vadálló-köveket is tervezi, akkor célszerű abból az irányból indulni - felfelé, frissen talán egy hangyányit biztonságosabb/könnyebb haladni. Túrabot, normális, terepre való lábbeli (túracipő, esetleg könnyű bakancs) és odafigyelés mindenképp javasolt.

Sörnyelő 2018.11.03. 20:27:29

Csirkék nyugodtan indulhatnak Pilisszentlászlóról a Kis Rigó étterem parkolójából a piros kereszten. Az út szép, és könnyű.

ze11 2018.11.03. 23:57:22

@Sörnyelő: Pntosan, csak az nem kör, hanem oda-vissza túra lesz, viszont gyakorlatilag "lakkcipős" sétaként teljesíthető. Ja, és a túra végén a Kis Rigóban lehet egy nagyon jót vacsizni is.
süti beállítások módosítása